Certificat
ISO 9001:2008
Primul ulei HO
Nr. 1 in Romania
Numarul 1
Distribuitor regional
Contact

Adevar istoric

OCOLUL PAMANTULUI IN 4500 DE ANI

Folosita inca de la inceput ca o sursa naturala de grasime, floarea-soarelui a fost printre primele alimente cultivate in Americi, pe pamanturile Mexicului de astazi. Incasii au fost cei dintai cultivatori si adoratori ai plantei solare. Floarea-soarelui era prezenta in multe ceremonii de cult: preotesele isi acopereau capul cu palarii facute din floarea-soarelui pentru a se simti mai aproape de divinitate, iar bijuteriile lor erau decorate cu floarea de aur. Importanta sa in ceremonii este confirmata si de prezenta numeroaselor sculpturi in aur si a imaginilor enorme cu aceasta floare in templele incase.

Floarea-soarelui nu era doar o sursa de hrana pentru civilizatiile antice. Petalele sale serveau la crearea unei  vopsele purpurii cu care isi decorau corpurile si imbracamintea. Floarea era folosita si pentru a obtine remedii medicinale sub forma de unguente despre care se credea ca vindeca pana si muscaturile de sarpe. Pentru ca societatile antice exploatau intru totul orice resursa, tulpina florii era adesea folosita ca material de constructie.

Odata cu descoperirea Americii, planta a ajuns si in Europa. Spaniolii au fost primii importatori ai florii-soarelui, la inceputul secolului al XVI-lea,  folosind-o ca planta ornamentala.  Se spune ca englezii au extras pentru prima data ulei de floarea-soarelui, mult mai tarziu, in 1716.

Intr-una dintre calatoriile sale in vest, imparatul Petru cel Mare al Rusiei a fost fascinat de aceasta floare si, la intoarcere, a adus cu el pretioasele-i seminte. Ulterior, aceasta a devenit floarea nationala a Rusiei si a inceput sa fie cultivata la scara larga.

PICANTERII

– Intr-un singur exemplar de floarea-soarelui se gasesc in medie 2000 de seminte.

– Produsele lactate si semintele de floarea-soarelui au acelasi continut de calciu.

– Semintele de floarea-soarelui au efect calmant asupra sistemului nervos datorita continutului lor bogat in magneziu.

– Semintele de floarea-soarelui se digera in aproximativ 2 ore, in timp ce fructele au nevoie de 30 de minute, iar o friptura de circa 3 ore si jumatate.

– Floarea-soarelui a fost desemnata in iunie 1996 simbolul lumii eliberate de armele nucleare.

– Floarea-soarelui era considerata de incasi imaginea Zeului Soare.

– Tulpinile de floarea-soarelui au fost folosite inainte de aparitia materialelor moderne pentru a umple vestele de salvare.

– Floarea-soarelui in vaza apare in nu mai putin de 7 tablouri pictate de Vincent van Gogh.

– Exista circa 70 de specii de floarea-soarelui, unele avand petale roz, albe sau rosii.

– Europa si Rusia cultiva peste 60% din productia mondiala de floarea-soarelui.

– Este floarea nationala a Rusiei si floarea statului american Kansas.

– In 2012, Guinness World Record a acordat premiul pentru cea mai inalta planta de floarea-soarelui. Aceasta avea 8,23 m si a fost crescuta in Germania.

– Floarea-soarelui este una dintre plantele cu cea mai rapida crestere; poate ajunge la inaltimea de 3,7 metri in numai sase luni.

– Floarea-soarelui necesita 90 -100 de zile de la plantare pana la maturitate.

– Floarea-soarelui este cultivata si utilizata de circa 4.500 de ani.